• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
 • Achteraf betalen (op factuur)

T: +32 (0) 11 42 03 45 (Op werkdagen van 8:30 - 16:30)

Taal
Menu Sluit

Hoe werkt een AED?

 • Hoe werkt een AED?

  Wij leggen het u graag uit in deze blog!
  Hoe werkt een AED?

Bij een hartstilstand is het van groot belang dat de AED snel en op de juiste manier wordt ingezet. Een juiste inzet kan namelijk levens redden. Het is daarom belangrijk om te weten hoe een AED precies werkt. Wij leggen het u graag uit in deze blog!

Half- of volautomatische AED

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een halfautomaat en een volautomaat. Een volautomatische AED geeft volautomatisch een schok af wanneer dat nodig is. Een knop indrukken is hierbij niet nodig. Een hulpverlener kan namelijk aarzelen om op de knop te drukken of zelfs de verkeerde (aan/uit) knop indrukken. In beide gevallen dient de hulpverlener omstanders op afstand te houden. 

Bij het gebruik van een halfautomaat dient de hulpverlener ook de AED te bedienen. Het is essentieel dat de tijd tot toediening van de schok zo kort mogelijk is. De juiste AED kan hier absoluut aan bijdragen.

Schokbaar ritme

Wat is een schokbaar ritme? In de regel is dit een VF of een VT.

 • VF (Ventrikelfibrilleren ) is een toestand waarbij de spiervezels van de hartkamers wel samentrekken, maar niet gecoördineerd. Hierdoor bestaat er geen pompfunctie meer die ervoor zorgt dat er bloed door het lichaam wordt gepompt. 
 • VT (Ventrikeltachycardie ) is een uitermate hoge frequentie in het ventrikel van het hart waarbij ook een verstoorde pompfunctie ontstaat.

Beide zijn onregelmatige en ongecontroleerde ritmes van het hart. Als deze niet worden behandeld, kan dit leiden tot een circulatiestilstand, met dood als gevolg.

Therapiebereik

Joule is de mate van energie welke wordt afgegeven d.m.v. een schok aan het slachtoffer. De totale energieafgifte verschilt per AED en is sterk afhankelijk van de situatie waarin de AED wordt gebruikt. AED’s hebben een bandbreedte in het Joule bereik.

Zelftesten

Een AED staat het grootste gedeelte van de tijd stand-by. Het is daarom essentieel dat een AED zichzelf zo volledig mogelijk test op aanwezigheid van de elektroden en batterijen. Daarnaast is het van belang dat de werking van de elektroden, de batterij en condensator wordt getest. Bij een volledige zelftest wordt de betrouwbaarheid van de AED vergroot. Wilt u er zeker van zijn dat uw AED altijd gebruiksklaar is? Kies dan voor AED onderhoud van AED-Partner. Wij zorgen ervoor dat uw apparaat altijd klaar is voor actie. Bij aankoop van een nieuw AED apparaat bij AED-Partner krijgt u standaard 1 jaar gratis een all-in service overeenkomst.

AED Onderhoud bij AED-Partner 

Schokprotocol

Er bestaan 3 verschillende energieprotocollen voor het afgeven van een schok:

 • Vast – iedere schok van de AED heeft dezelfde kracht (Joule) 
 • Vast oplopend – de kracht van de schok is oplopend in vaste waarden
 • Variabel oplopend – de weerstand van het lichaam tussen de 2 elektroden, waardoor de AED een variabele schok op maat kan toedienen

Door de AHA en ERC wordt aangeven dat (Advanced Life Support) een eerste schok bij voorkeur 200J dient te zijn en dat de daarop volgende schok (indien mogelijk) hoger moet zijn.

Metronoom en realtime reanimatie feedback

Een metronoom geeft de frequentie van de borstcompressie aan door middel van een geluidstoon. Realtime reanimatie feedback geeft de hulpverlener direct gesproken feedback op de diepte en snelheid van de borstcompressies. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de reanimatie met AED aanzienlijk.

Stof- en waterdichtheid (IP waarde)

De IP waarde is een codering die aangeeft in welke mate een AED beschermd is tegen stof en water. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen stof weer en het tweede cijfer de bescherming tegen water.

Wat is de levensduur van een AED?

De meeste AED's worden natuurlijk vrijwel nooit gebruikt en daardoor zou je denken dat er niet of nauwelijks sprake is van slijtage. Echter doen alle AED's bijna dagelijks zelftesten en daarbij worden de meeste onderdelen getest alsof het een inzet is. Intern zal de AED's dus regelmatig een schok afgeven om de condensator te testen, hierbij komt veel energie vrij. Tijdens zo'n periodieke zelftest kan er dus een onderdeel defect raken en zal de AED een storingsmelding geven. Is de AED dan buiten de garantieperiode, dan zit er niets anders op dan de AED te vervangen. Reparaties op AED's buiten de garantieperiode worden vrijwel nooit uitgevoerd. Ook door veroudering van de de gevoelige electronica loopt de betrouwbaarheid met de jaren  terug. Dit is bijvoorbeeld erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder de AED wordt opgeslagen. In een ruimte met een constante (kamer)temperatuur, lage luchtvochtigheid verloopt het verouderingsproces wat langzamer, maar na circa 10 jaar is het raadzaam om de AED preventief te vervangen om zo storingen voor te zijn.

AED kopen?

Een AED kan een mensenleven redden. De onderlinge verschillen tussen de AED’s zijn voornamelijk te vinden in de ondersteunende functies en gebruikersafhankelijke mogelijkheden. Toch  kan het zijn dat bepaalde AED's meer geschikt voor uw situatie, onze specialisten kunnen u hierover vrijblijvend adviseren. Bent u van plan een AED aan te schaffen en wilt u hier meer over weten? Bekijk ons ruime assortiment aan AED apparaten. Komt u er niet uit met de aanschaf van een AED? Neem gerust contact met ons op via +32 (0) 11 42 03 45

Neem contact op