• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +32 (0) 11 42 03 45 (Op werkdagen van 8:30 - 16:30)

Taal
Menu Sluit

Hoge temperaturen vormen een risico voor uw AED

  • Hoge temperaturen vormen een risico voor uw AED

    vormen een risico voor uw AED
    Hoge temperaturen vormen een risico voor uw AED

Net zoals dat het extreem koude weer een risico vormt voor de goede werking van een AED, vormt ook extreme hitte een groot risico. De AED is een levensreddend apparaat en een goede werking is daarom cruciaal.

Alle AED-fabrikanten beschrijven in hun handleiding binnen welke temperatuur de AED minimaal en maximaal gehouden moet worden om goed te kunnen functioneren. Zo moet een AED die gebruikt wordt tijdens een noodsituatie meestal binnen de grenzen van 0° tot 50°C blijven om optimaal te kunnen presteren. Daarnaast geven de fabrikanten vaak ook een minimale en maximale temperatuur waarbinnen de AED zich moet bevinden als deze stand-by is. Om de houdbaarheid van de elektroden en de batterij te optimaliseren zal uw AED dus ook bewaard moeten worden binnen deze specifieke temperaturen. Deze kunnen per fabrikant verschillen.

De elektroden van de AED worden op de borst van de patiënt geplaatst om de cruciale schok toe te dienen als het hart aan het ventrikelfibrilleren is. Hierbij krijgt het hart een elektrische schok waardoor het hart als het ware wordt herstart en het normale hartritme hersteld wordt. Als de AED is blootgesteld aan extreem hoge temperaturen kan dat ervoor zorgen dat de gel van de elektroden uitdroogt en daardoor niet goed meer blijft plakken op de borst van de patiënt. Hierdoor kan het voorkomen dat de elektrische schok, tijdens een levensbedreigende situatie, niet toegediend kan worden. Het houden van de AED in een te warme omgeving kan er dus voor zorgen dat de elektroden al onbruikbaar zijn voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Hetzelfde geldt voor de batterij, welke ook risico loopt door de hitte. Onder normale omstandigheden kunt u erop rekenen dat de batterij van de AED zo lang meegaat als aangegeven door de fabrikant. Echter kan de extreme hitte ervoor zorgen dat de batterij sneller leeg raakt en de batterij dus korter houdbaar is dan aangegeven, waardoor de AED logischerwijs niet meer zal werken.

Advies

Algemeen advies voor het plaatsen van een AED is dat u deze binnen plaatst. Hier zal de AED zo min mogelijk hinder ondervinden van de weersomstandigheden en dus optimaal functioneren.

Is het echt absoluut noodzakelijk dat de AED buiten geplaatst dient te worden, zorg er dan voor dat het apparaat op de meest koele en schaduwrijke plek hangt, om de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Als de temperatuur toch de aangegeven grenzen van uw fabrikant overschrijdt, dan zult u toch de AED naar binnen moeten verplaatsen om defecten te voorkomen.

Zorg er bij een AED die in de auto bewaard wordt voor dat u het apparaat regelmatig controleert op werkzaamheid. Mocht de defibrillator piepen of een foutmelding geven, neem deze dan mee naar binnen. Haal de batterij uit het apparaat en plaats deze vervolgens weer terug om te kijken of de foutmelding is verdwenen. Blijft uw AED piepen of een foutmelding geven, neem dan contact op met het bedrijf waar u de AED gekocht heeft.