• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +32 (0) 11 42 03 45 (Op werkdagen van 8:30 - 16:30)

Taal
Menu Sluit

Wat is een AED?

  • Wat is een AED?

    Wij vertellen u graag meer over de werking van een AED
    Wat is een AED?

Wat is de betekenis van AED? De afkorting staat voor Automatische Externe Defibrillator. Met een AED wordt een elektrische schok aan het hart toegediend. Door middel van een stroomstoot kan een hart met een ritmestoornis weer een normaal ritme krijgen. Wij vertellen u in deze blog graag meer over de werking van een AED.

Waarom een AED?

Een AED wordt ook wel een defibrillator genoemdHet vergroot de overlevingskans van een slachtoffer met een levensbedreigende circulatiestilstand aanzienlijk. Hoe eerder de reanimatie (hartmassage en beademen) en defibrillatie bij een slachtoffer worden toegepast, des te groter de overlevingskans. Hoe sneller hulp met de defibrillator geboden wordt, hoe groter de kans op overleven zonder blijvende schade aan hersenen en andere organen. Doordat het apparaat zelf aangeeft wat er moet gebeuren, kan het ook gebruikt worden door niet-professionele hulpverleners. Met een AED die snel bij het slachtoffer aanwezig is, kan al een schok worden gegeven voordat de ambulance is gearriveerd.

Wat is een hartstilstand?

Hartstilstand of plotse dood is meestal het gevolg van hartritmestoornissen waarbij de pompfunctie van het hart stopt. De spieren en organen krijgen geen zuurstof meer, wat ernstige gevolgen heeft. Dit kan zelfs tot de dood leiden indien geen onmiddellijke hulp geboden wordt om het hart opnieuw te starten.

De term hartstilstand is verwarrend, aangezien het hart niet altijd effectief stopt met kloppen. Soms klopt het hart juist zeer snel en chaotisch. Het hart trilt of fibrilleert dan. Het hart zelf stopt dus niet altijd met kloppen, maar de hartfunctie – bloed rondpompen – stopt wel.

Hoe werkt een AED?

  1. Nadat twee zelfklevende AED elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer zijn aangebracht, begint de AED met een analyse van het hartritme.
  2. Indien er sprake is van ventrikelfibrillatie (chaotisch trillen van het hart) geeft de AED aan dat het noodzakelijk is om een stroomstoot toe te dienen.
  3. De schok wordt  (automatisch of na een druk op de schokknop) aan het hart toegediend. Het doel is om het fibrilleren te stoppen, waardoor het hart zijn normale ritme weer kan oppakken.

Een leven redden in drie eenvoudige stappen

Hoe werkt de plaatsing van een AED? Volg deze AED instructie voor het juiste gebruik van een defibrillator.

Overlevingskans na reanimatie

De overlevingskans na reanimatie door een hulpverlener is 80%, indien binnen 2 minuten de eerste stroomstoot wordt gegeven. De kans op overleven daalt met ca. 10% per minuut als defibrilleren wordt uitgesteld.

Is een AED gevaarlijk?

Een AED is ongevaarlijk. Een AED zal alleen een schok afgeven (de stroom is vergelijkbaar met schrikdraad) als er door de AED ventrikelfibrillatie wordt vastgesteld. Een schok toedienen op een persoon met een normaal hartritme is dus technisch onmogelijk.

Is een AED verplicht?

Voor de meeste bedrijven is het aanwezig hebben van een AED nog geen keiharde verplichting. Toch is het vanuit de ARBO-wet een verplichting dat de werkgever zorgt voor de veiligheid en welzijn van de werknermers en de bezoekers. Vauit dat perspectief is het aanschaffen van een AED een logische investering. Bedrijven en instellingen met een verhoogd risico zoals sportscholen, maar ook zorgcentra, tandartsen zijn inmiddels wel aan hun stand verplicht om de juiste behandling te kunnen garanderen bij een hartstilstand en daarom een AED beschikbaar moeten hebben.

AED kopen?

Een AED kan een mensenleven redden. Bent u van plan een AED aan te schaffen en wilt u hier meer over weten? Bekijk ons ruime assortiment aan AED apparaten. Komt u er niet uit met de aanschaf van een AED? Neem gerust contact met ons op via +32 (0) 11 42 03 45

Neem contact op