• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +32 (0) 11 42 03 45 (Op werkdagen van 8:30 - 16:30)

Taal
Menu Sluit

Uw AED buiten plaatsen?

  • Uw AED buiten plaatsen?

    We gaven u graag tips
    Uw AED buiten plaatsen?

Een AED buiten plaatsen zodat iedereen er in de buurt gebruik van kan maken in geval van nood is een heel mooi initiatief. Hoe meer mensen gebruik van de AED kunnen maken hoe beter, maar wees wel bewust dat er aan het buitenplaatsen van een AED ook nadelen zijn verbonden. Wij informeren u graag over de mogelijkheden en over de risico's.

Weersinvloeden

U wilt waarschijnlijk een behoorlijk aantal jaren kunnen vertrouwen op de AED; u wilt namelijk zoveel mogelijk levens redden met uw AED. Als u de AED in een onverwarmde en niet geventileerde kast aan de gevel hangt heeft het apparaat veel te verduren. Tijdens een koude winternacht zijn temperaturen van 10 graden onder nul geen uitzondering en in de zomer met de volle zon op de kast is het net een broeikas en kan de temperatuur wel oplopen tot boven de 60 graden.
 
Een AED is in feite een computer met een grote condensator die in staat is een levensreddende schok te geven als het noodzakelijk is. Deze computer bevat uiteraard gevoelige componenten, die op de lange termijn zeer slecht bestand zijn tegen deze temperatuurswisselingen. Dan hebben we het nog niet eens over de vochtigheid, want een te hoge luchtvochtigheid zal er voor zorgen dat interne componenten gaan corroderen met  uiteindelijk onherstelbare storingen tot  gevolg.
 
Daarnaast zijn de elektroden voorzien van een gel die de energie van de AED moet overbrengen op het lichaam van het slachtoffer. Deze geleidende gel is niet bestand tegen vorst en zal na enkele malen bevriezen en ontdooien gaan kristalliseren, waardoor de plakkracht en de geleidende werking niet meer afdoende is. Voor de energievoorziening maken vrijwel alle AED's tegenwoordig gebruik van lithium batterijen die ook zeer slecht tegen de kou kunnen. De oplaadtijd van de condensator neemt aanzienlijk toe naarmate het kouder is, doordat de kracht van de accu afneemt.  

Diefstal & vandalisme

U wilt natuurlijk dat de AED voor iedereen beschikbaar is als er sprake is van een noodgeval. Anderzijds is het een kostbaar apparaat dat ook de aandacht heeft van het dievengilde en soms - hoe triest ook - door vandalen onklaar wordt gemaakt. De kast dient dus enerzijds eenvoudig te openen te zijn, maar ook een bescherming bieden tegen kwaadwillenden. U begrijpt dat dit een lastige opgave is. Zelfs de beste buitenkasten met alarm blijken te openen door het dievengilde. 

Hoe kunt u hier het beste mee omgaan?

Kies altijd een kast die speciaal bestemd is voor buitengebruik
Deze kast dient minimaal verwarming en ventilatie te hebben, zoals de Aivia 210 buitenkast.
 
Bescherm de AED tegen extreme weersinvloeden
Plaats de kast niet in de volle zon, maar liefst op een schaduwrijke plaats onder een afdak.
Sluit een diefstalovereenkomst af
AED-Partner biedt speciale diefstal overeenkomsten aan, waardoor u bent verzekerd tegen diefstal. Neem hiervoor contact met ons op.
 
Controle, controle, en nog eens controle
Controleer regelmatig of de AED nog in orde is. Controleer gelijk ook of de verwarming en ventilatie van de buitenkast nog werkt.