Hoe werkt een AED?

Je gebruikt een AED om een hart dat fibrilleert weer een normaal ritme te geven. Dit doet een AED met behulp van een elektrische schok. Om te bepalen of een schok nodig is, detecteert de AED altijd of er een schokbaar ritme is. Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat en geeft ook geen schok als iemand bewusteloos is, terwijl het hart wel goed klopt.

Hoe groot is de overlevingskans bij gebruik van een AED?

Indien een hulpverlener met een defibrillator binnen 2 minuten de eerste stroomstoot toedient, is de overlevingskans zo’n 80%. Daarna daalt de kans op overleven elke minuut met 10%.

Hoe gebruik je een AED?

Je zet een AED-apparaat aan met de AAN-knop, of door de klep te openen. Hierna start de gesproken en/of visuele instructie die je helpt om de AED te gebruiken. Als eerste plak je twee zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer. Hierna analyseert de AED het hartritme. Constateert het apparaat hartactiviteit en is een schok nodig? Afhankelijk van het type en merk AED dien je de schok nu zelf toe met een knop, óf de AED dient de schok automatisch toe. Het doel van deze elektrische schok is om het fibrilleren te stoppen, zodat het hart weer een normaal ritme kan oppakken.

1
Schakel AED in

Zet de AED aan met de AAN-knop of door de klep open te doen. Volg vervolgens de instructies van de gesproken en/of visuele instructies op.

2
Plaats de elektroden

Kijk goed naar de visuele instructie op de AED en plaats de elektroden op de juiste plek op de borst van het slachtoffer.

3
Overlevingskansen Reactietijd In Minuten
Schok geven met AED

Adviseert de AED een schok? Druk dan op de SCHOK-knop. Een volautomatische AED bepaalt zelf wanneer het de schok afgeeft.

Reanimeren in 6 stappen

Schud voorzichtig aan de schouders en vraag: ‘Gaat het?’

Geen reactie? Het slachtoffer is mogelijk bewusteloos. Blijf bij het slachtoffer en roep om hulp.

Meerdere mensen aanwezig? Laat een persoon 112 bellen en een ander direct een AED halen.

Instructies voor 112 bellen: Vraag om een ambulance en zeg dat het om een reanimatie gaat. Zet de telefoon op de speaker. De medewerker van de meldkamer kan je op deze manier helpen terwijl je reanimeert.

Controleer de ademhaling van het slachtoffer.

Geen normale ademhaling en ben je alleen? Haal een AED indien deze direct beschikbaar is.

Zet je handen midden op de borstkas. Duw het borstbeen 5 à 6 cm in. Doe dit 30 keer, met een tempo van minimaal 100 keer en maximaal 120 keer per minuut.

Een aantal AED’s beschikt over actieve reanimatiefeedback, volg deze om de kwaliteit van de reanimatie te optimaliseren.

Beadem het slachtoffer 2 keer

Als er een 2e hulpverlener aanwezig is: wissel dan elke 2 minuten. Onderbreek de reanimatie altijd zo kort mogelijk.

Zet de AED aan door het openen van de klep of een daarvoor bestemde knop.

Volg de (gesproken)instructies.

Plak de elektroden op de ontblote borst.

Volg de opdrachten van de AED op, totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat je mag stoppen.

Wij zijn dan binnen 6 uur op locatie. Voor jou en de AED.

AED weer gebruiksklaar maken: elektroden worden vervangen en zo nodig de batterij.

We lezen de ECG data uit (de hartfilm wordt uitgelezen zodat deze doorgestuurd kan worden naar het ziekenhuis).