`

AED verplicht voor voetbalclubs

In België krijgen elk jaar 10.000 mensen een plotselinge hartstilstand. Ook op of rondom het voetbalveld. Een snelle reanimatie en inzet van een AED-toestel zijn in dit soort situaties cruciaal voor de overlevingskansen van het slachtoffer. Voetbal Vlaanderen heeft daarom vanaf seizoen 2023/2024 een Automatische Externe Defibrillator verplicht gesteld voor alle voetbalclubs in België.

Ben je op zoek naar een AED voor jouw voetbalclub? Lees hieronder waar je op moet letten bij de aankoop van een AED en bekijk ons promopakket voor voetbalclubs.

Welke AED is geschikt voor een voetbalclub?

Je kunt bij de aanschaf van een AED onder meer op de volgende drie punten letten:

1. Volautomatisch toestel
In de openbare ruimte, zoals bij een voetbalclub, varieert de reanimatie-ervaring van (potentiële) hulpverleners sterk. Het is daarom aan te raden om voor een volautomatische AED te kiezen. Een volautomaat kan namelijk, nadat een schokbaar hartritme is gemeten, direct zelf een elektrische schok toedienen aan het slachtoffer. Dit in tegenstelling tot halfautomatische AED’s, waarbij de hulpverlener wél zelf op de schokknop moet drukken.

Het grote voordeel van een volautomatische AED is dat de kans op eventuele twijfel om te drukken wordt weggenomen bij de hulpverlener. Mocht een schok nodig zijn, dan weet je met een volautomatische AED zeker dat deze zo snel mogelijk wordt toegediend. En dat is belangrijk, omdat bij een hartstilstand elke seconde telt.

2. Meertalig toestel
In geval van nood is het ook belangrijk dat een hulpverlener de instructies op de AED kan verstaan of lezen. In multiculturele omgevingen is een meertalige AED daarom een goede keuze.

3. Kinderelektroden of kindknop
Bij een hartstilstand denkt men doorgaans aan volwassenen. Toch zijn er in België ieder jaar ongeveer 10 jonge sporters onder de 25 met een hartstilstand. Bij de keuze voor een AED is het goed om te kijken of de AED ook mogelijkheden heeft voor defibrillatie bij kinderen tot 8 jaar en/of 25 kg.

Zo is het voor sommige AED’s nodig om speciale kinderelektroden bij te bestellen. Ook zijn er AED’s met een speciale kindknop of kindsleutel, waarmee de hulpverlener een speciaal kinderprotocol in de AED kan activeren.

Heb je advies nodig welke AED het beste bij jouw voetbalclub past? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen je graag verder.

Een voordelige AED voor jouw voetbalclub

Zoek je een betrouwbare AED voor jouw sportclub? Speciaal voor voetbalclubs biedt AED-Partner tijdelijk een voordelig promopakket aan voor de ZOLL/Cardiac Science Powerheart G5 volautomaat met CPR. In het promopakket zit naast een gebruiksklare AED ook een draagtas, binnenkast, CPR Rescue Kit en AED-sticker. Ook krijg je bij dit pakket onze All-in service 1 jaar gratis.

Je bestelt dit pakket t.w.v. €2.700 euro nu tijdelijk voor slechts €1.988,-!

Heb je vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice voor vrijblijvend advies.

Bronnen:
Lingue Cardioliga
Voetbal Vlaanderen