• Voor 16.00 uur besteld? Morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf € 20,- in de Benelux
  • Achteraf betalen (op factuur)

T: +32 (0) 11 42 03 45 (Op werkdagen van 8:30 - 16:30)

Taal
Menu Sluit

“Je wordt geleefd als in een film.”

Gert werkt op het kantoor van INEOS; één van ‘s werelds grootste fabrikanten van chemicaliën. 26 juni j.l. heeft hij het leven gered van een collega met een fibrillatie van hart.

AED-Partner heeft een aantal AED’s aan INEOS geleverd, waar onlangs het leven van een werknemer mee gered is.

Gert werkt op het kantoor van het chemische bedrijf. “We waren hier nog met 4 mensen aan het werk, toen opeens 1 van onze collega’s neerviel en onregelmatig begon te ademen. We hadden vrij snel in de gaten dat het foute boel was. Mijn collega reageerde niet meer op zijn naam en het kloppen op zijn rug, geen reactie! We hebben direct de interne medische dienst gebeld en het slachtoffer op de grond gelegd.”

De medische dienst van INEOS was binnen 2 minuten ter plaatse. Gert heeft direct de toegang vrij gemaakt voor de medische dienst. Inmiddels was de ademhaling gestopt en liep de collega blauw aan. De medische dienst handelde snel, er is direct een AED gehaald worden. Gelukkig wist Gert de AED te hangen en was hij snel terug bij het slachtoffer.

Het gebruik van een AED in de praktijk

Gert: ‘’Omdat mijn collega’s en ik geen EHBO opleiding hebben gevolgd, heeft de verpleegkundige voorgedaan hoe we moesten reanimeren. De verpleegkundige is in de ambulance nog extra materiaal gaan halen, en ik heb ondertussen de AED gehaald. Gelukkig biedt de AED direct ondersteuning. Zodra de klep van de AED geopend is, wordt je automatisch door de stappen geleid. We hebben direct de instructies van de AED opgevolgd. In de tussentijd dat de verpleegkundige terug was van de ambulance, werd 1 schok toegediend door de AED en onze collega heeft snel zijn hartslag weer terug. De schok is dus binnen de minuut toegediend.

Gert: “Direct op moment van de ingrijpende gebeurtenis, had ik er geen gevoel bij. Het is net een film en alles gaat op de automatische piloot. Je beseft dat je zelf iets moet doen omdat je weet dat het anders verkeerd gaat aflopen.” In het begin is het ook lastig als je een collega ziet neervallen, wetende dat je geen medische achtergrond hebt. Er heerst een gevoel van machteloosheid in de tijdspanne waarin het medische personeel nog niet aanwezig is.”

“Je doet op dat moment wat je denkt te moeten doen. Het maakt geen verschil wie er op de grond ligt.”

De MUG was na een tiental minuten ter plaatse gekomen en nam de hele situatie over. Gert: “Toen mijn collega weer bijkwam herinnerde hij zich niets van het incident. Hij was nog niet geheel aanspreekbaar. Ons medisch personeel werkt ook enkele avonden in een lokaal ziekenhuis op de spoeddienst. Hierdoor ging de overdracht naar de MUG erg soepel.”

Gert kan zich herinneren dat de eerste nacht heftig was. De werkgever heeft psychologische bijstand aangeboden. Voor Gert was dit niet nodig: “ik vond het fijn dat ik mijn verhaal kwijt kon en dat was voor mij voldoende.” 

Voor het incident had Gert zich al ingeschreven voor een EHBO-cursus. Op het moment van de ingrijpende gebeurtenis had hij echter nog geen ervaring met reanimeren. Na het incident heeft de organisatie INEOS een reanimatiecursus voor iedereen beschikbaar gesteld, dus niet alleen voor de hulpverleners. Verder heeft INEOS extra AED-toestellen aangekocht zodat er in elk gebouw een AED aanwezig is.